Casa inspiratie Art Nouveau

Conceptul acestui proiect se inspira dintr-o savuroasa si inedita combinatie :

Stilul original si elegant, gratios si decorativ, bazat pe formele naturale ale florei si faunei, aparut la inceputul sec XX si cunoscut sub numele de Art Nouveau, pe de o parte si Arcimboldo, maestrul iluziei si paradoxului ( sec XVI), precursor al modernismului, cum a mai fost numit, pe de alta parte.

Aceste surse de inspiratie, mult indragite de proprietari, au generat un stil puternic personalizat, exuberant si indraznet.

Astfel, Art Nouveau ,intra in casa sub forma lujerilor desenati in pardoseala din mozaic, care ne introduce in atmosfera, conducandu-ne prin holuri, bai , bucatarie si sufragerie (toate deschise, fara usi), ca si cand peretii nu ar exista.

Sufrageria, cu mobila unduioasa, de culoare turquoise, gazduieste “Galeria Arcimboldo”, amplificata de o oglinda uriasa care imbraca un perete intreg. De o parte si alta a consolei asezate in fata oglinzii, se ivesc doua egrete gratioase din bronz.

Printr-o arcada, sufrageria comunica cu livingul, impartit de un semineu central, in doua zone intime de conversatie : una cu canapele confortabile in culoarea chihlimbarului, alta , cu biblioteca si secretaire, in culoarea visinei putrede. Peretii sunt imbracati in matase iar ferestrele fie in draperii din matase fosnitoare, fie acoperite de vitralii splendide.

Din living ajungem din nou in holul central. Spre etaj, lujerii se ridica pe peretii rotunjiti ai scarii sub forma unor picturi diafane (inspiratie Victor Horta). Balustrada din fier forjat gris-vert, in linii ondulate si umbrele ei misterioase, proiectate peste pictura, are un efect special.

La etaj se ajunge intr-un hol intim cu vitralii, amenajat pentru conversatie si lectura. Lumina filtrata prin vitralii creaza o atmosfera de basm.

Dormitorul principal este decorat in tonuri de vernil si lila stins, imbracat in tapet pretios si draperii din matase. Aici troneaza ca o adevarata bijuterie uriasa, patul unicat.Tablia patului este inspirata dintr-o brosa Art Nouveau a celebrului bijutier Georges Fouquet si este realizata din fier forjat gris-vert , cu insertie de vitraliu.

Masutele in chip de noptiere, cu blaturi din sticla de culoarea ametistului ca si mica bancheta din fata patului, urmeaza aceeasi linie. Semineul sculptat in piatra, cele 2 lampadare cu abajururi liliachii din matase plisata, ca si fasiile de vitraliu luminat din tavan, completeaza atmosfera intima a dormitorului.

“Capetele compuse”, adevarate extravagante vizuale realizate de celebrul Arcimboldo , isi fac din cand in cand aparitia in casa, iar oglinzile anume plasate, dezvaluie numeroasele detalii care fac deliciul acestui interior surprinzator.

Foto : Augustina Iohan